Події

📚 Сьогодні, 27 жовтня, відзначаємо День української писемності та мови ✍️💙💛

 

День української писемності та мови започатковано у 1997 році указом тодішнього президента Леоніда Кучми. Свято створене на підтримку ініціативи громадських організацій і припадає на день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця. До 2023 році День української писемності та мови відзначався щорічно 9 листопада.

 

Однак 28 липня 2023 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про зміну дати свята з 9 листопада на 27 жовтня. Це пов'язане з переходом на новоюліанський календар, оскільки День української писемності та мови встановлено до дня памʼяті Преподобного Нестора-Літописця.

 

«На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства постановляю: Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 27 жовтня в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця», – йдеться в указі президента.

 

Нехай цей день нагадує кожному з нас про цінність і велич української мови, яка єднає покоління і формує нашу національну свідомість. Відзначаючи це свято, ми утверджуємо важливість збереження та розвитку української мови як духовного скарбу, що має глибоке коріння і визначає нашу культурну самобутність.

 

З Днем української писемності та мови! ✍️💙💛

 

 День української мови та писемності

 

25 жовтня відбувся XXV Радіодиктант національної єдності, в якому взяли участь студенти та викладачі Факультету інформаційних технологій та математики. Цьогорічний текст, написаний видатною українською письменницею Оксаною Забужко, став справжнім святом для всіх, хто цінує українську мову та культуру.

Захід розпочався о 11:00, і з перших хвилин відчувалася атмосфера єдності та патріотизму. Текст читав талановитий письменник, музикант, екоактивіст і військовий Павло Вишебаба, чий голос, наповнений емоціями, створив особливу магію моменту. Тема диктанту «Магія голосу» змусила учасників замислитися над важливістю слова та його здатністю об'єднувати людей.

Дякуємо всім, хто долучився до XXV Радіодиктанту єдності! Разом ми демонструємо силу нашої мови та єдність нації.

 

22 жовтня 2024 року за ініціативи Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених Факультету інформаційних технологій та математики було проведено вебінар «Запобігання порушенням академічної доброчесності», в якому взяли участь здобувачі другого (магістерського) та третього (освітньо-наукового) рівнів, члени НТ САДМВ ФІТМ. Учасники пригадали поняття доброчесності та його застосування у різних сферах, обговорили види порушень принципів академічної доброчесності, систему забезпечення академічної доброчесності в Університеті Грінченка, а також розглянули питання застосування технологій штучного інтелекту в освітній та науковій діяльності.

Вебінар «Запобігання порушенням академічної доброчесності»

SDG 08 min SDG 04 min

18 жовтня відбулось традиційне представлення першокурсників – «Ось Ми Які: Фантастична четвірка ФІТМ». Ця подія об'єднала студентів Факультету інформаційних технологій та математики, які продемонстрували не тільки свої таланти, але й спеціальності, які вони обрали.


«Фантастична четвірка ФІТМ» – це чотири спеціальності факультету: математика, комп'ютерні науки, комп'ютерна інженерія та кібербезпека.
Виступи наших студентів залишили незабутні враження у глядачів. Ми мали змогу побачити фантастичне протистояння двох концептів: Математики і Хаосу, коли математика допомагає описати наш складний світ, а хаос намагається внести безлад у життя. Правда наші концепти зрештою домовились, що спробують впорядкувати його разом. 


ІТ-«супергерої» з комп’ютерних наук, комп’ютерної інженерії та кібербезпеки у веселій та креативній формі показали важливість командної роботи під час створення програмних продуктів і вирішення технічних проблем. Необхідність магічних навичок для вкладання в дедлайни, а знань і дружньої підтримки -  для подолання вірусів та кіберзагроз, особливо у віртуальному світі. 


Захід завершився теплими словами подяки організаторам і учасникам, які створили незабутню атмосферу для першокурсників та традиційно Гімном університету. Ця подія продемонструвала не тільки креативність та винахідливість студентів-грінченківців, але й силу єдності та знань, які допоможуть їм у майбутньому.

15 жовтня 2024 року на базі лабораторії математичних наук НЦ «Мала академія наук України» відбувся захід, присвячений розв’язанню проблем освітніх втрат з математики в Україні – конференція на тему «Позашкілля як ефективний інструмент для подолання освітніх втрат з математики».

 

Важливим аспектом конференції було обговорення інноваційних методів навчання, які враховують новітні педагогічні розробки та світовий досвід, а також тих, що можуть бути адаптовані до умов війни. Зокрема, були представлені нові підходи до позашкільної освіти, як важливого елемента у розбудові стратегії навчання і відновлення знань у сфері математики.

 

Університет Грінченка на даному заході представляли Оксана Литвин, декан Факультету інформаційних технологій та математики, та Світлана Семеняка, завідувачка кафедри математики і фізики. У своїй доповіді «Проведення позашкільних змагальних заходів як інструмент подолання освітніх втрат» Оксана Литвин поділилася досвідом організації та проведення командних змагань «Брейн-ринг» (для школярів, у рамках святкування Дня числа Пі) та «Хакатон» (для студентів спеціальностей «Комп’ютерні науки» та «Математика»).

 

Конкретні пропозиції, отримані у результаті обговорення питань конференції, обміну досвідом та ідеями серед освітян, призведуть до суттєвих зрушень у сфері освіти і сприятимуть подоланню освітніх втрат з математики.

SDG 09 min SDG 04 min

15 жовтня 2024 року відбулася Конференція членів (делегатів) Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених Факультету інформаційних технологій та математики Київського столичного університету імені Бориса Грінченка, в ході якої було обрано актив Наукового товариства: головою НТ стала студентка V курсу освітньої програми «Безпека інформаційних і комунікаційних систем» Ізабелла Соболенко, а заступником голови - студентка VІ курсу освітньої програми «Математичне моделювання» Катерина Груздьова. Вітаємо новообраний актив та бажаємо плідної роботи!

 

Вибори активу Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених Факультету інформаційних технологій та математики

 

SDG 08 min SDG 04 min

В рамках дисципліни "Університетські студії: Вступ до спеціальності" студенти 1 курсу спеціальності 122 "Комп'ютерні науки" відвідали компанію Sigma SoftwareСтудентів зустрів L&D Program Manager компанії Sigma Software Володимир Янцов, який не тільки розповів про проєкти, які створює компанія, а й провів захоплюючу екскурсію. Студенти побачили, в яких умовах створюються сучасні програмні продукти, як виглядають зони для відпочинку й нетворкінгу, обладнані прямо в офісі, щоб співробітники мали можливості відпочити й обговорити нові ідеї. Також цікавою і корисною для наших студентів була інформація про можливості професійного розвитку існують для тих, хто вже є частиною команди компанії, а також про те, які базові академічні знання потрібно мати, щоб у майбутньому мати гарні можливості для професійного розвитку.

 

 

SDG 04 min

Сторінка 1 із 55