Події

26 квітня - День пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи, однієї з найстрашніших катастроф за всю історію ядерної енергетики.

Сьогодні, 26 квітня, 38-мі роковини Чорнобильської трагедії. У цей день людство вшановує пам’ять жертв радіаційних катастроф, а також мужність, самовідданість і професіоналізм персоналу ЧАЕС, пожежників, військовослужбовців, медиків, учених, які брали участь у ліквідації наслідків аварії.

26 квітня 1986 року під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу, яку вітер поніс на північний захід. Унаслідок цього радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи. 

Радянська влада робила все, щоб приховати від світу наслідки катастрофи. Два дні світ нічого не знав про вибух. 27 квітня різке зростання радіаційного фону зафіксували в Данії та Швеції, після чого шведська влада звернулася до Москви із вимогою надати пояснення. Натомість у радіоактивному Києві, щоб показати світові, що, мовляв, нічого не сталося, 1 травня на святкову демонстрацію вивели тисячі людей, в тому числі і дітей.

Паралельно КГБ організувало стеження ледь не за кожною людиною: що думає, що говорить. З «панікерами» проводилися «профілактичні бесіди». Усі ці документи в Україні є у вільному доступі –Інститут історії України НАНУ та Галузевий державний архів СБУ підготували двотомник «Чорнобильське досьє КГБ», який видав Український інститут національної пам’яті.

Чорнобильська катастрофа стала одним із каталізаторів розпаду СРСР. Спроби Москви приховати правду про її наслідки, недостатні заходи безпеки і допомоги потерпілим похитнули віру в «гуманність» комуністичної ідеї навіть у найлояльніших прихильників.

На жаль, у росії відбуваються зворотні процеси. Історичну правду тут давно замінила тотальна пропаганда, заснована на вірі у власну вищість і непогрішимість їхнього керівництва. Все це призводить до небезпечних ігор із захопленням атомних електростанцій (зокрема, Чорнобильської та Запорізької), які в перші дні повномасштабного вторгнення російських військ в Україну стали полігоном бойових дій, чи спробами шантажу ядерною зброєю. Жертвами свідомого замовчування уроків історії та виправдання злочинів комуністичного тоталітаризму уже стали російські військові, які за наказом командування окопалися і місяць просиділи в Рудому лісі (одному із найбільш забруднених радіацією місць Зони відчуження), отримавши практично смертельну дозу опромінення. А заручниками цієї ситуації стає весь світ.

Роковини Чорнобиля – нагода привернути увагу до ще однієї болючої теми – актуальності ядерної загрози з боку терористичного режиму російської федерації. Не полишаючи спроб за будь-яку ціну підкорити Україну, очільники московського режиму погрожують застосуванням ядерної зброї під час російсько-української війни та у відповідь на дії союзників з підтримки України. Протиставляючи себе цивілізованому світу, російська федерація фактично шантажує його у відповідь на зусилля демократичних держав щодо встановлення миру на планеті.

 

Screenshot 15 9

21 березня 2024 року на Вченій раді Університету Грінченка було підбито підсумок діяльності Університету, його структурних підрозділів та кожного працівника за 2023 рік. Завдяки праці кожного співробітника в 2023 році наш Факультет знову посів найвищий щабель: ми перші в рейтингу "Лідер року-2023" серед структурних підрозділів Університету!


Вітаємо наших переможців серед науково-педагогічних і наукових працівників
- з-поміж докторів та/або професорів:
1 місце – Н.В. Морзе, професора кафедри комп’ютерних наук;
2 місце – Г.М. Гулака, професора кафедри інформаційної та кібернетичної безпеки імені професора Володимира Бурячка;
- з-поміж кандидатів та/або доцентів:
1 місце – В.Ю. Соколова, доцента кафедри інформаційної та кібернетичної безпеки імені професора Володимира Бурячка ФІТМ (1 місце в загальному рейтингу науково-педагогічних працівників університету!);
2 місце – П.М. Складанного, завідувача кафедри інформаційної та кібернетичної безпеки імені професора Володимира Бурячка

та переможця з-поміж кафедр Університету - кафедру інформаційної та кібернетичної безпеки імені професора Володимира Бурячка!

Кафедра математики і фізики за кількістю балів посіла 3-є місце в рейтингу кафедр університету, але, на жаль, через невиконання окремих вимог до кафедр/лідерів не отримала призового місця.

Зустріч з випускницею ОП «Математичне моделювання»

16 березня 2024 р. у межах дисципліни «Методологія наукових досліджень в математиці» (викладач – Прошкін В.В.) відбулась зустріч магістрантів-математиків з Марією Унтіловою, успішною випускницею ОП «Математичне моделювання». Марія закінчила магістратуру в 2023 році, отримала на захисті оцінку «відмінно», а зараз допомагає учням краще вивчати математику.

Марія ознайомила присутніх з власним досвідом проведення магістерського дослідження, підготовки тексту магістерської роботи, а також надала цінні рекомендації та поради.

Побажаємо Марії нових професійних досягнень, а магістрантам – цікавих наукових досліджень!

 

Зустріч з випускницею ОП МатЗустріч з випускницею ОП Мат20

Зустріч з випускницею ОП Мат2

16 березня 2024 року з ініціативи Національного центру «Мала академія наук» та за підтримки багаторічних партнерів з нагоди Міжнародного дня числа Пі в стінах Університету Грінченка відбулась Друга всеукраїнська наукова Пі-конференція для школярів та студентів.

Програма заходу включала: вітальні слова від президента МАН України та поважних гостей, нагородження призерів Пі-олімпіади, пленарні виступи, роботу в секціях «Математика» та «Прикладна математика, статистика» в офлайн і онлайн форматах.

Особливим аспектом святкування Дня числа Пі є кулінарний елемент. Оскільки назва числа Пі фонетично співпадає з англійським словом «пиріг» (pie), пироги стали невід’ємною частиною святкування. Люди готують та споживають різноманітні пироги, прикрашені числом Пі або геометричними фігурами, нагадуючи про те, що математика може бути не лише цікавою, а й «смачною».

Підтримати дану традицію вирішили і організатори Пі-конференції: після вручення сертифікатів та подарунків на учасників чекали смаколики центральне місце серед яких займали Пі-роги з різними начинками.

13 березня 2024 року на Факультеті інформаційних технологій та математики відбулися Збори трудового колективу Факультету інформаційних технологій та математики Київського столичного університету імені Бориса Грінченка.
На Зборах було обрано виборних представників з числа науково-педагогічних працівників від кафедр до складу Вченої ради Факультету:
Гулака Геннадія Миколайовича - професора кафедри інформаційної та кібернетичної безпеки імені професора Володимира Бурячка, доктора технічних наук, професора;
Мазур Наталію Петрівну - доцента кафедри інформаційної та кібернетичної безпеки імені професора Володимира Бурячка, кандидата педагогічних наук, доцента;
Глушак Оксану Михайлівну - доцента кафедри комп'ютерних наук, кандидата педагогічних наук, доцента;
Астаф'єву Марію Миколаївну - доцента кафедри математики і фізики, кандидата фізико-математичних наук, доцента.
 
За результатами голосування розпорядженням Декана Факультету інформаційних технологій та математики від 13 березня 2024 року №15-р було затверджено новообраний склад Вченої ради Факультету інформаційних технологій та математики.
 
SDG 16 min 
 

14 березня відзначається унікальне свято – День числа Пі. Цей день став символом не лише математичних розрахунків, але й певною мірою культурно-освітнім явищем, вшануванням величі математики.

Щороку оголошується нова тема святкування Міжнародного дня математики, яким з 2019 року за рішенням ЮНЕСКО проголошено День числа Пі. Тема 2024 року: «Математика – це гра» і її в повній мірі розкриває Міжуніверситетський математичний BRAINSTORM, активним учасником якого стала команда студентів спеціальності «Математика» Університету Грінченка.

13 березня 2024 року кафедра математичного аналізу та теорії ймовірностей ННТУ «КПІ імені Ігоря Сікорського» на базі науково-технічної бібліотеки ім. Г.І. Денисенка зустрічала команди університетів міста Києва.

Учасникам було запропоновано зіграти 5 раундів по 8 запитань в кожному. Після прочитання тексту чи перегляду відео із запитанням команди мали хвилину, щоб здогадатися і записати відповідь. В кінці кожного раунду бланки із відповідями збиралися, після чого оголошувалися правильні відповіді. Питання мали загальний характер і хоч і пов’язані з математикою, не потребували глибоких математичних знань, але вимагали креативності мислення і, звичайно, почуття гумору, властиве саме математикам.

Дякуємо викладачам та студентам кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей ННТУ «КПІ імені Ігоря Сікорського» за організацію інтелектуальної гри. Всі присутні відкрили для себе нові грані цікавої та захоплюючої математики. Такі заходи сприяють розвитку креативного мислення та популяризації математики серед молоді.

 

14 березня – День числа Пі, а з 2019 року ще й Міжнародний день математики. Цей день став традиційним у багатьох країнах і символізує важливість математичних знань та відкриттів. Національний центр «Мала академія наук» разом із співорганізаторами, серед яких і Університет Грінченка, є багаторічним ініціатором заходів, присвячених святкуванню цього подвійного свята.

9 березня 2024 року кафедра математики і фізики у рамках заходів з нагоди святкування міжнародного дня числа Пі представила командну гру математичний Брейн-ринг, активними учасниками якої стали команди школярів 10-11 класів шкіл та коледжів міста Києва (СШ №194 «Перспектива», СШ №129, СШ №235 імені Чорновола, СШ №304, фаховий коледж «Універсум»).

Програма заходу включала коротку екскурсію «місцями сили» математиків Університету Грінченка; Брейн-ринг із цікавими головоломками, задачами, завданнями і, звичайно, призами та лекцію про проблему замощення (лектор студент 3-го курсу спеціальності Математика Адам Хачатрян). На завершення учасники отримали сертифікати, а переможці – призи та смаколики.

Впевнені, що святкування Міжнародного дня числа Пі є чудовою нагодою привернути увагу до математики та наук, пов'язаних з нею.

 

 SDG 04 min

Сторінка 1 із 51