Перша практика студентів першого курсу спеціальності «Математика»

   У першокурсників спеціальності 111 «Математика» завершилася перша у їх студентському житті навчальна практика з математики. Двотижнева програма практики була насиченою. Головних завдань три. Комплексну (з елементарної математики, лінійної алгебри і математичного аналізу) розрахунково-графічну роботу студенти виконували за індивідуальними завданнями на базі Центру «живої» математики (тут викладачі кафедри проводили практичні заняття-тренінги, надавали необхідні індивідуальні консультації). Крім того, практика передбачала виконання двох проектів (принаймні один із них мав бути груповим): розробка теми (підібраної самостійно або з пропонованого переліку) з розділу «цікавої, живої» математики і підготовка її презентації для школярів та написання нарису (есе) з історії української математичної науки. Консультантами студентів на етапі обрання теми нарису (есе) та у процесі дослідницької, пошукової роботи виступили вчені Інституту математики НАН України.

    21 та 23 лютого 2018 року відбувся захист результатів практики. Особливо приємно вразили комісію презентації підготовлених проектів для школярів. Стільки всього цікавого і несподіваного! Математику в мистецтві і мистецтво в математиці переконливо демонструвала юна художниця і математик Каріна. Мистецтвом орігамі захоплювали Настя та Альона (і навіть провели майстер-клас, результатом якого став колективно створений лебідь). Як виявилося, орігаметрія – цілком математична наука зі своїми аксіомами, теоремами і навіть іноді приходить на допомогу геометрії побудов, де безсилі циркуль і лінійка! Присутні на захисті дізналися також «хто» такі чевіани і що вони роблять в геометрії? Про це цікаву презентацію підготував Тимур. Про те, що музика і математика – сестри, переконувала Юля, про походження чисел розповіла Ангеліна, з геометричними фракталами знайомили Антон та Ігор, цікаві властивості чисел Фібоначчі демонстрували Аліна та Яна, про факторіали та їх використання в задачах комбінаторики розповів Нікіта.

   Презентація нарисів (есе) відбудеться в Інституті математики. Автори кращих досліджень будуть доповідати свої результати на Вченій раді Інституту, а самі нариси (есе) – надруковані в Альманасі до 100-літнього ювілею Інституту.