Майбутнє творимо ми!

   8 лютого 2018 року студенти першого курсу спеціальності «Комп’ютерні науки», в рамках навчальної практики (з комп’ютерних наук), під керівництвом старшого викладача Співак С.М. відвідали лабораторію-акселератор для стартапів «IoT Hub».

   Тут нашим студентам розповіли про Інтернет речей, як одну з найпопулярніших концепцій в сучасній футурології. І більш того, одну з тих небагатьох, що вже перестають бути концепціями і втілюються в життя. Інтернет речей – концепція мережі, що складається із взаємозв'язаних фізичних пристроїв, які мають вбудовані давачі, а також програмне забезпечення, що дозволяє здійснювати передачу і обмін даними між фізичним світом і комп'ютерними системами за допомогою використання стандартних протоколів зв'язку. Окрім давачів мережа може мати виконавчі пристрої, вбудовані у фізичні об'єкти і пов'язані між собою через дротові чи бездротові мережі. Ці взаємопов'язані пристрої мають можливість зчитування даних та приведення в дію, функцію програмування та ідентифікації, а також дозволяють виключити необхідність участі людини за рахунок використання інтелектуальних інтерфейсів. Концепція передбачає, що інтернет речей здатний серйозно вплинути на розвиток сучасного суспільства, оскільки дозволить багатьом процесам відбуватися без участі людини. Також, нам розповіли про особливості створення стартапів, їх просування на закордонний ринок, чим власне і займається лабораторія-акселератор.

   Наші студенти мали можливість побачити робочий простір лабораторії та поспілкуватися з людьми, які приходять туди творити. Усіх учасників екскурсії вразила невимушена атмосфера та обладнання, що сприяють творчій роботі в команді: лабораторія-акселератор займає два офісні приміщення зі скляними стінами та декілька місць у відкритому просторі. Тут резидентам надають робоче місце та все необхідне обладнання для створення та реалізації власної ідеї. Як нам пояснили, інкубаційний період проектів в IoT Hub триває 3 місяці – за цей час резиденти доопрацьовують свій продукт, беруть участь у різноманітних виставках та презентаційних заходах «Платформи», які проводять багаточисленні партнери коворкінгу, а найкращі їдуть у Кремнієву Долину. Головна умова участі в програмі – наявність готового прототипу, а також мінімальної команди (розробник і менеджер).

   На цій зустрічі студенти оцінили існуючі стартапи різних команд, поспілкувалися з їх розробниками та навіть випробували деякі пристрої на собі!

Студенти лишилися задоволені такою екскурсією і навіть виявили бажання спробувати згенерувати ідеї для власного стартапу!