Зроби свідомий вибір – крок до самовизначення

   Осінь – складна пора і для студентів, і для викладачів. Це період, коли відбувається певна адаптація до навчального навантаження, нових дисциплін, графіку занять; студенти знайомляться з викладачами та їх вимогами, викладачі – зі студентами та їх проблемами. Але, звичайно, найбільш відповідальний та визначальний вибір на даний момент стоїть перед випускниками шкіл, адже саме зараз закладаються перші цеглинки в фундамент їхнього майбутнього, – вони визначаються з предметами для ЗНО, що безпосередньо пов’язано з вибором майбутньої спеціальності, а в подальшому професії.
 
   Обираючи професію ми обираємо не лише засіб для заробітку, але і спосіб життя. Легковажний вибір професії за її зовнішніми проявами, без урахування внутрішніх вимог, обмежень і різного роду зобов’язань – це експеримент, який може коштувати дорого. Готових рішень ні для кого немає. Тому мета профорієнтаційної роботи, яку активно проводять викладачі кафедри інформаційних технологій і математичних дисциплін, в першу чергу, полягає в тому, щоб надати допомогу випускникам шкіл у здійсненні свідомого вибору професії.
 
   15 листопада 2017 року було розпочато серію виїзних профорієнтаційних заходів в загальноосвітніх навчальних закладах міста Біла Церква Київської області. Зокрема, проведено зустрічі з учнями 11-х класів ЗОШ №№ 1, 3, 7, 9, 18 та випускниками Білоцерківської спеціалізованої природничо-математичної школи ім. М.О. Кириленка №16. Як знайти «свою» професію, що максимально відповідає особистісним характеристикам, буде затребуваною і дозволить впевнено відчувати себе на сучасному ринку праці, – це лише деякі з питань, які піднімалися доцентом кафедри Семенякою Світланою Олексіївною та старшим викладачем Скоробрещук Галиною Миколаївною у розмовах з майбутніми абітурієнтами. Зі сторони школярів, в свою чергу, були поставлені запитання щодо навчальних практик, можливості співпраці з європейськими вузами та участі у спільних проектах. Як завжди, була популярною інформація щодо умов навчання, побуту та дозвілля студентів університету. Родзинкою зустрічі стало представлення доцентом кафедри Абрамовим Вадимом Олексійовичем демонстраційної моделі «розумного» будильника, яка була виконана студентами спеціальності «Комп’ютерні науки та інформаційні технології» на заняттях з робототехніки.
Сподіваємося, що в наступному році випускники навчальних закладів міста Біла Церква поповнять лави студентів Київського університету імені Бориса Грінченка.