День української мови та писемності

📚 Сьогодні, 27 жовтня, відзначаємо День української писемності та мови ✍️💙💛

 

День української писемності та мови започатковано у 1997 році указом тодішнього президента Леоніда Кучми. Свято створене на підтримку ініціативи громадських організацій і припадає на день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця. До 2023 році День української писемності та мови відзначався щорічно 9 листопада.

 

Однак 28 липня 2023 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про зміну дати свята з 9 листопада на 27 жовтня. Це пов'язане з переходом на новоюліанський календар, оскільки День української писемності та мови встановлено до дня памʼяті Преподобного Нестора-Літописця.

 

«На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства постановляю: Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 27 жовтня в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця», – йдеться в указі президента.

 

Нехай цей день нагадує кожному з нас про цінність і велич української мови, яка єднає покоління і формує нашу національну свідомість. Відзначаючи це свято, ми утверджуємо важливість збереження та розвитку української мови як духовного скарбу, що має глибоке коріння і визначає нашу культурну самобутність.

 

З Днем української писемності та мови! ✍️💙💛

 

 День української мови та писемності