День української писемності та мови в 2023 році: нова дата та радіодиктан

Факультет інформаційних технологій та математики вперше відзначав День української писемності та мови в нову дату.

День української писемності та мови з 1997 року традиційно відзначали 9 листопада, у день пам’яті Преподобного Нестора Літописця, першого історика Київської Русі, вченого, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія, монаха Києво-Печерського монастиря (бл. 1114 р.), давньоруського письменника і літописця, одного з авторів «Повісті временних літ». Його ім'я пов'язане із виникненням та розвитком української писемності.

Цього року дата свята змінилася, і ми вперше відзначили День української писемності та мови 27 жовтня. Перенесення пов’язане з переходом Православної церкви на новоюліанський календар, згідно з яким дати неперехідних свят змістилися на 13 днів раніше. Тож день пам’яті Нестора Літописця випадає на церковне свято 27 жовтня. 

Головною традицією свята є радіодиктант національної єдності, який вже не один рік проводиться з метою популяризації української мови та з року в рік привертає тисячі українців як в Україні, так і за кордоном, демонструючи солідарність тих, хто любить і шанує рідне слово і мову.

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності став масштабним національним флешмобом, який не лише перевіряє знання української мови, але і об'єднує людей, щоб продемонструвати чарівність, красу та неповторність української мови.

ХХІІІ Радіодиктант національної єдності цьогоріч називався "Дороги України", текст якого створила українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко, прочитав - актор театру та кіно Олексій Гнатковський.

#янаписавдиктантгрінченко