МАТЕМАТИКА ЯК СПОСІБ ПІЗНАННЯ СВІТУ: Круглий стіл на кафедрі математики і фізики

20 травня 2023 року в рамках Фестивалю науки – 2023 відбувся Круглий стіл на тему «Математика як спосіб пізнання світу». Організатором заходу була кафедра математики і фізики, а модератором виступив Володимир Прошкін, доктор педагогічних наук, професор кафедри математики і фізики. Учасниками Круглого столу були викладачі кафедри, студенти спеціальності 111 Математика та запрошені гості.

З короткими повідомленнями виступили: Катерина Терлецька, доктор фізико-математичних наук, старший науковий співробітник відділу моделювання морських та річкових систем Інституту проблем математичних машин і систем НАН України; Дарина Васильєва, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник відділу математичної та інформатичної освіти Інституту педагогіки НАПН України. До обговорення питань, що стосувалися усвідомлення ролі та значення математики для пізнання світу, деяких прикладних аспектів математики, формування математичних компетентностей у поєднанні з формуванням національних цінностей в Новій українській школі долучилися Юрій Роговченко, професор математики Університету Agder (Норвегія), викладачі кафедри та студенти.

Юрій Роговченко порушив цікаву тему порівняння математичної освіти в країнах Європи та навчання математиці у Новій українській школі. На жаль, обмежений час заходу не дозволив розгорнути цю тему і детальніше обговорити питання, пов'язані з імплементацією європейського досвіду у викладанні та навчанні математики на рівні середньої та вищої школи. Ми сподіваємося, що цей напрямок стане предметом обговорень на наступних зустрічах Круглого столу.