Гостьова лекція "Перспективні моделі впровадження малих ядерних реакторів в Україні "

Не викликає сумніву той факт, що математичне моделювання в атомній енергетиці та ядерній безпеці відіграє надзвичайно важливу роль і використовується для вирішення різнопланових завдань, – починаючи з задач побудови моделей керування ядерними реакціями, розробки та тестування нових конструкцій ядерних реакторів і завершуючи задачами прогнозування розподілу радіаційного забруднення та визначення його впливу на навколишнє середовище та здоров'я людей.

Усі ці аспекти математичного моделювання сприяють подальшому розвитку атомної енергетики, а фахівці в галузі математичного моделювання та комп’ютерних технологій є кадровим потенціалом, який має забезпечити ефективність, безпеку та стійкість ядерних технологій.

Розуміння відповідальності і важливості поставлених задач зібрало 26 квітня 2023 року в одній аудиторії здобувачів спеціальностей Математика, Комп’ютерні науки (першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти) і видатних науковців у галузі ядерно-радіаційної фізики.

Перспективні моделі впровадження малих ядерних реакторів в Україні – тема гостьової лекції, яку для слухачів запропонував відомий учений доктор технічних наук, професор, член-кореспондент НАН України, директор Інститут геохімії навколишнього середовища НАН України Юрій Леонідович Забулонов.
 
Лекція приурочена до дня пам'яті Чорнобильської трагедії  26 квітня 1986 року, яка стала величезною техногенною катастрофою. Аварія на Чорнобильській АЕС викликала катастрофічне забруднення навколишнього середовища. Територія міста Прип'ять досі вважається непридатною для життя. Аварія сильно підірвала довіру світової спільноти до ядерної енергетики. З 1986 по 2002 рік у світі не було побудовано жодної атомної електростанції.
 
Юрій Леонідович, який  знає все про атомну енергетику  і  ядерну безпеку розповів про перспективним напрямах впровадження малих модульних реакторів в Україні, роль і місце  ІТ фахівців в цій галузі, підняв питання про майбутнє українських енергетичних систем, наслідки та майбутнє  модульних реакторів.
 
Студенти та викладачі долучилися до обговорення питань лекції та отримали грунтовані та науково-доказові відповіді на свої запитання.