Тренінг "Академічна доброчесність у науковій діяльності"

1 квітня 2023 року викладачі та студенти спеціальностей Факультету інформаційних технологій та математики (Математика, Комп'ютерні науки, Комп'ютерна інженерія та Кібербезпека) відвідали тренінг "Академічна доброчесність у науковій діяльності".

На зустрічі обговорили поняття академічної доброчесності, плагіату, різновиди плагіату та цитування. Розглянули, що таке кодекс честі, як краще уникати плагіату у своїх наукових роботах та лектором було наведено правила правильного цитування. Цікавим був розгляд роботи при перевірці на плагіат за допомогою програми Strikeplagiarism.

Модератором було поставлено прикладні задачі стосовно наявності плагіату, студенти жваво їх розв'язували та отримували правильні висновки. Спілкування було цікавим та корисним.

Особливо важливим розуміння всіх проявів академічної недоброчесності (а не тільки плагіату та списування) є для магістрів та аспірантів. Цікаво було проаналізувати ці прояви у різних сферах: математичне моделювання, комп'ютерні науки, інформаційна та кібернетична безпека. І саме присутність здобувачів різних рівнів вищої освіти та різних спеціальностей забезпечило жваве обговоренні і оцінку з різних точок зору.

 

Модератори зустрічі: 

  • Дана Сопова, доктор філософії, викладач циклової комісії з педагогічної освіти Фахового коледжу "Універсум";
  • Володимир Прошкін, доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри математики і фізики Київського університету імені Бориса Грінченка.

Щиро дякуємо за викладену інформацію стосовно академічної доброчесності та плагіату і за корисні поради для студентів та викладачів!!!