День Героїв Небесної Сотні - 2023

20 лютого в Україні вшановують пам'ять Героїв Небесної Сотні. Дата є найтрагічнішою в історії Революції Гідності, цього дня на Майдані загинуло найбільше активістів.

Вперше день пам'яті Героїв Небесної Сотні було встановлено указом президента України від 11 лютого 2015 року "Про вшанування .

9 років тому під час Революції Гідності в центрі Києва відбулися масові розстріли протестувальників, які відстоювали демократичні цінності, права та свободи людини, територіальну цілісність України.

Революція Гідності стала наймасштабнішим протестом у новітній історії України, боротьбою українських громадян за свої права і демократичний європейський вибір.
Герої Небесної Сотні – уособлення людської, громадянської та національної відваги й самовідданості.
Офіційне число Небесної Сотні - 107 осіб. Це були люди різного віку, різної національності, різних професій та соціального статусу. Наймолодшим з них був Назарій Войтович - йому було всього 17. Найстаршому - Іванові Наконечному - було 82.

Сьогодні, в умовах війни, надзвичайно важливо не забувати, з чого все починалось. Бо це фактично була перша битва російсько-української війни.

Відтоді щорічно 20 лютого  ми вшановуємо пам’ять тих громадян, завдяки яким було змінено перебіг історії нашої держави під час подій Революції Гідності, тих, хто ціною власного життя захищав ідеали демократії, відстоював права та свободи людини, європейське майбутнє України. 

Гідність, свобода, відвага, єдність, честь – стали одними з головних об'єднавчих цінностей Революції Гідності. 

Світла пам’ять кожному, хто поклав своє життя за свободу та незалежність України!

photo 2023 02 20 13 25 48