Візит до Естонії команди міжнародного проєкту «Консультування українських університетів щодо розробки навчальних планів магістерської роботи в електронному уряді»

З 18 вересня по 24 вересня 2022 року команда дослідників кафедри комп’ютерних наук Факультету інформаційних технологій та математики - д.п.н., професор Наталія Морзе, к.п.н. Лілія Варченко-Троценко, к.п.н., доцент Оксана Глушак з колегами здійснила поїздку до Естонії у рамках планових заходів рамкового Українсько-естонського проєкту «Консультування українських університетів щодо розробки навчальних планів магістерської роботи в електронному уряді» (МОН Естонії, Талліннський технологічний університет, координатор - д.п.н., професор Наталія Морзе).

Основною метою робочого візиту було підведення підсумків підготовки навчального плану з електронного урядування для потреб України та пілотного тестування електронних ресурсів курсу. В рамках стажування було закріплено знання та навички, які отримали учасники у Зимової школи проєкту, зокрема, принципів та механізмів електронного суспільства.

Команда дослідників відвідала Парламент Естонії, колиску електронного врядування в Європі, була на робочих зустрічах в органах місцевого врядування та центрах надання електронних послуг, а також в Академії Електронного управління. Особливо цікавою виявилась розгорнута дискусія з Марі Педак, головою команди розробників систем цифрового суспільства для України (проєкти EGOV4UKRAINЕ, EU4DigitalUA), які лягли в основу сервісів Дія та інших цифрових сервісів, які створюються Міністерством цифрової трансформації України за підтримки Європейської спільноти та Уряду Естонії та Академії Електронного урядування.

Крім того, під час відрядження учасники проєкту ознайомилися з системою освіти Естонії, структурою освітнього процесу, науковою роботою в Талліннському технологічному університеті (TALTECH). Дізналися про кращі європейські практики реалізації різних сфер цифрового суспільства та проаналізувала завдання та виклики цифрового управління для сфери освіти. Взяли участь в інтерактивних семінарах «Літньої школи» з нормативно-правового забезпечення електронного управління, ролі штучного інтелекту в цифрових сервісах громадянського суспільства, управління та засад лідерства у цифровому суспільстві.

Результати проєкту позитивно оцінила екс-Міністр закордонних справ Естонії пані Ева-Марія Лііметс та наголосила на необхідності продовження плідної співпраці між країнами та університетами. Сподіваємось, що наша з TALTECH співпраця буде продовжуватись

Завершився проєкт нашої команди, але не завершилися співпраця, бо є нові ідеї та перспективи для співпраці.