Як порівнювати множини, не підраховуючи кількість елементів у них?

14 квітня 2021 р. для наших студентів і магістрантів спеціальності  111 Математика заняття провів кандидат фізико-математичних наук Тарас Тимошкевич, автор онлайн-проєкту «Математика як інструмент мислення», засновник фізико-математичної школи «Мудрамакітра». 

Під час заняття наші студенти відточували свої навички застосовувати один із фундаментальних інструментів, який використовується як в елементарній, так і у вищій математиці, – встановлювати взаємно-однозначні відповідності й порівнювати множини, не підраховуючи кількість елементів в кожній з них.

Легкі на перший погляд задачі виявились зовсім не легкими, але нашим студентам вдалось під керівництвом Тараса розв’язати майже всі. Шкода тільки, що часу забракло для всіх підготовлених для нас задач, пара промайнула як одна хвилина.

Дуже дякуємо нашому гостю та сподіваємось на наступні зустрічі із цікавими задачами для наших математиків і всіх, хто закоханий в математику!

До речі, пропонуємо «для задоволення» ( ©Тарас Тимошкевич) розв’язати задачу: серед чисел від 2 до 2021 яких чисел більше – простих чи кратних трьом?