Хакатон – навчальна практика з комп’ютерних наук

З 29 травня по 07 червня 2023 року на Факультеті інформаційних технологій та математики Київського університету імені Бориса Грінченка у форматі хакатону пройшла навчальна практика студентів першого курсу спеціальності комп’ютерні науки.

Термін «хакатон» походить від двох слів: Hack (зламувати) та Marathon (марафон). Найчастіше термін «хакатон» використовується по відношенню до заходів, пов’язаних із програмуванням, коли IT-фахівці збираються разом, щоб спільно вирішити конкретну проблему, проте поступово ідея інтенсивної роботи над проблемою в обмежений період часу поширилась і на інші важливі сфери.

Уперше у стінах університету Хакатон був проведений у лютому 2019 року, як навчальна практика студентів першого курсу спеціальностей 111 Математика і 122 Комп’ютерні науки.

Про Хакатон – червень 2019,

Про Хакатон – лютий 2019,

Про Хакатон – лютий 2020.

Не зважаючи на пандемію та військову агресію ми продовжуємо наші традиції проведення практики у відповідному форматі. «Розумна країна: відбудова країни в післявоєнний період» – тема, яка об’єднала Хакатон-проєкти наших студентів цього року. Командний проєкт передбачав пошук і розробку власної ідеї, проєктування пристрою, створення реального макету пристрою або його віртуальної 3D-моделі, його програмування, презентація та захист проєкту. Важливим завданням також було побудова маркетингової стратегії просування ідеї як майбутнього стартапу.

Команди працювали у змішаному форматі від обговорення ідеї до результату, кожен член команди мав свою роль при виконанні проєкту.

Серед проєктів були дрон-шукач вибухонебезпечних предметів, пристрій для навчання хімії завдяки симуляціям, дрон-розвідник, розумний інноваційний візок для людей з особливими фізичними потребами та інші.

Проєкти всіх команд оцінювало не тільки журі, але й інші команди. Захисти проходили не завжди легко, бо у слухачів виникали питання та жваві обговорення. Але наші студенти достойно впорались зі всіма завданнями. Сподіваємось, що їх ідеї будуть корисні та знайдуть своє впровадження в майбутньому для розбудови нашої країни.